Darázsirtás menete

Már egyszeri darázsirtással végleges megoldást nyújtunk, teljes darázsmentességet biztosítunk. Szakemberünk a darázsfészket felkutatja és az összes darazsat egyidejűleg elpusztítja.

A darázsirtás rendkívül nagy óvatosságot igényel, hiszen az esetleges darázscsípés enyhébb esetben is erős fájdalommal járó duzzanatot okoz, mely pár napig látható. De súlyos tüneteket is előidézhet darázscsípésre érzékenyeknél, vagy ha esetleg több, egyidőben történt csípés keletkezik. A darázs irtása különösen veszélyes, ezért bízza inkább a szakemberre. A felbőszült rovarok akár tömegesen is támadhatnak!

A darázs nagytermetű (15-20 mm hosszú) fekete-sárga színű repülő rovar. Az imágóknak fejlett rágói vannak. A darázs a potroh végén található fullánkját használja fegyverül. Társas rovar, minden évben új kolóniát alkotnak. Egy kolóniához csak egy királynő tartozik és csak ő telel át. Mindenevő (ragadozó, növényevő, dögevő). A darázsfészket a padláson, föld alatt, ablaktokok és a fal találkozásánál alakítja ki. A fészek felkutatása a hatékony irtás előfeltétele.

Rendkívül fontos, hogy nem csak a darázs csípése veszélyes. Ártalma, hogy élelmiszer-látogató teste szennyezett. Több kórokozót hordoznak a testükön, mint a legyek. Esetleg szalmonella fertőzést is okozhatnak.

Megelőzés: Az élelmiszereket takarással védeni kell. Tavasszal a királynő befogása is célravezető, mert így nem jön létre a kolónia.

Darázscsípés kezelése: fogyasszunk kálciumos pezsgőtablettát, és/vagy használjunk antihisztamin tartalmú krémet. Pl: Fenistil-gél. Szédülés, látászavar, láz, heves szívdobogás, eszméletvesztés esetén azonnal forduljunk orvoshoz!