Darázs a kerti partin

Nyáron a legjobb bulik a szabadban vannak. Délutáni, koraesti gyülekezés, pecsenye sütögetés, saláták, gyümölcsök, üdítők, hosszabb és rövidebb italok. Szerencsénk van, ha csupán a meghívott vendégek jönnek meg. Azonban a fent említett menüt és körítést mintha a darazsaknak írták volna.

A darazsak nyáron is, de különösen késő nyáron és ősszel hajtanak a szénhidrátokra. Gyümölcsök, édes italok hordozzák az általuk keresett szénhidrát betevőt. Ebben az időszakban a királynő abbahagyja a petéi lerakását és a fészek hanyatlásnak indul. A darazsak abbahagyják a hernyók, tücskök és egyéb ízeltlábúak fogyasztását és rátérnek a szénhidrátokra.

A kerti partin nem tudunk igazából hatékonyan védekezni ellenük. Spray és aerosol nyilván nem lehet hatékony a szabad levegőn. Amit azonban tehetünk, hogy minimalizáljuk az ételek és italok szabadon hagyását. Az üres poharak magukra hagyva igen vonzóak a darazsaknak. Az asztalon nagy mennyiségben előkészített cukros salátákat inkább takarjuk le. Persze más ételeket is jobb ha ezzel a módszerrel helyezzük ki.

Ahol darazsak előfordulhatnak, ott vigyázzunk arra, hogy a pohárból, amiből inni akarunk, rejt -e darazsat. Persze minden, amihez nyúlunk, óvatosan tegyük. Alapvetően a darázs nem videlkedik agresszívan, bár a felkínált ételt és italt elég határozottan próbálja meg újra és újra megszerezni.

Megelőzés: Az élelmiszereket takarással védeni kell. Tavasszal a királynő befogása is célravezető, mert így nem jön létre a kolónia.

Aki allergiás a darázscsípésre, valószínűleg már el is kerüli a darazsak környékét, azonban a többiek finom hessegetéssel arrébb tudják tessékelni őket és tovább élvezni a kerti partit.