A természetes rovarirtás 10 tippje

A kert sokak számára szent hely. A hely, ahol elbújhatunk a külvilágtól, annak gondjaitól és békére lelhetünk. Fű, fa, bokor, virág, kicsi vagy nagy egyaránt kedves nekünk. Éppen ezért, amikor kártevők jelennek meg, az első gondolat a „pusztítás, de azonnal”! Azonban kellő tudás és türelem mellett nélkülözhetők a vegyi háború eszközei. Lássuk a kert- és természetszerető rovarirtás 10 tippjét!
1. Tavaszi nagytakarítás. Kora tavasszal, amikor a klíma kezd melegedni, szedjük össze a ház körüli hulladékokat, törmelékeket, valamint a talajt borító lehullott leveleket. Sok kártevő rovar lárvái itt vészelik át a telet, aztán az idő javulásával szépen visszamásznak a gazda növényre, nagyobb étvággyal, mint korábban bármikor.
2. Tüzet szüntess! Gondolj arra, hogy a rovarirtó szerek sok esetben nem tudnak különbséget tenni jó és rossz fiúk között, így hát sok hasznos rovar, mint a méhek és sáskák áldozatul esnek a kezelésnek. Sőt, mi több, a hozzájuk hasonló ragadozó rovarok visszaszorulásával megnyílik az út a még nagyobb kártevő invázió előtt. Használj inkább szappanos vizet, ami a kisebb kártevők, atkák, tetvek sejt membránjait teszi tönkre és kiszáradást okoznak.
3. Csupasz csigák. A csupasz csigák masszív kártevők a kertben. Szinte mindent felfalnak és rendkívül jól szaporodnak. Az ellenük kifejlesztett csupasz csiga pelletek hatásosak, de nagyon mérgezőek, veszélyesek a gyerekekre és kisállatokra is. Pedig két nagyon olcsó módszer is létezik. Egyik azt használja, ki, hogy a csupasz csigák odavannak a sörért. Helyezzünk ki egy kis edényt, színültig töltött (olcsó) sörrel. Aztán néha gyűjtsük be az illuminált egyedeket és frissítsük az edény tartalmát. A másik módszer pedig búvóhely felkínálása számukra. Szegények a felfordított csupor alatt menedéket keresve saját csapdájukba esnek. Gyűjtsük össze őket és száműzzük a birtokunkról.
4. A szagterápia. Termessz olyan lágyszárú növényeket, melyek természetes módon tartják távol a kártevő rovarokat. Egyik bevett trükk a fokhagyma termesztése rózsák környékén. A levéltetvek ki nem állhatják az illatát, úgyhogy nem is támadják meg a rózsát. Más kártevők ellen jót tehet a nagy büdöske virág és a citronella. A fehér legyek ellen kifejezetten jó a díszdohány és a meténg.
5. Madár menhely. Csinálj etetőket, fészek dobozokat, hogy odavonzzák a madarakat a kertedbe. Nemcsak a kerti kártevők csappannak meg, hanem igazán kellemes társaságod lesz.
6. Hasznos rovarok. Magyarországon nem valószínű, de Amerikából, akár az e-bay.com-on keresztül rendelhetsz katicabogarakat, bébi sáskákat. Ezek a rovarok tetveket, atkákat, kártevő lárvákat szeretnek fogyasztani, védelmet nyújtva mövényeidnek.
7. Diatom algák. Az évmilliók alatt a tengerfenéken képződött diatom algák fosszíliái rendkívül porózusak és nedvszívók. A rovarok külső védőrétegéből is elszívja a nedvességet, kiszáradást okozva ezzel.
8. Lisztharmat hess! A lisztharmat sok helyen feltűnő betegség. Szőlő, alma, rózsa nagyon könnyen fertőződik meg vele. A levelek elfehérednek és becsavarodnak. Ha már megtörtént a fertőzés, akkor is tehetünk ellene, mégpedig a következő recept szerint. Egy kanál szódabikarbóna, 2 és fél kanál olajjal elkeverve, víz hozzáadásával jó kis permetszer. Hét-tíz napon keresztül egyenletesen permetezzük az érintett növényeket és környékét, és szükség esetén locsoljuk.
9. Földalatti férgek. Nem csak a föld felszíne felett, hanem alatta is kártevők lakoznak. Kukacok, férgek támadhatják meg a növények gyökerét. Rendeljünk hát hengeresférgeket, megbízható szállítóktól! Ezek a hasznos ragadozók szabad szemmel nem láthatók, de eredményük annál inkább.
10. Ecetet neki! Sok gyomirtót lehet kapni, ami elpusztítja a nem kívánt gyomok szárbaszökkenését. De nem is kell olyan messzire menni, hiszen a polcon lévő sima ecet is alkalmas sok gyom elpusztítására. Például megakadályozza a gyermekláncfű elszaporodását. Jó hír az, hogy ezzel nem befolyásoljuk a talaj pH egyensúlyát és teljesen biztonságosan haználható.