Egér

Az egerek főbb fajtái, melyek az emberek közelében élnek: házi egér (latinul: Mus musculus), güzüegér (Mus musculus spicilegus).

A házi egér 80-100 mm hosszú, sárgás-szürkés-fekete színű kártevő. Farkának a hossza megegyezik a testhosszával. Fészkét az épületen belül a falak mentén lyukakban, vagy régóta nem bolygatott helyeken alakítja ki. Érdekes, hogy amennyiben kedvező körülményeket talál, akár az egész életét leélheti egy 1,5-2 méter sugarú körben. Ezt a szaknyelvben akciórádiusznak nevezik. Élelmiszerrel, csomagolóanyaggal hurcolják be az emberek a lakásokba. Ezt passzív útnak is nevezik. A házi egér mindenevő, növényi és állati eredetű élelmiszert is elfogyaszt, folyadékigénye csekély.

A güzüegér a házi egér és a mezei egér kereszteződéséből jött létre, kicsit kisebb méretű, mint a házi egér: 60-80 mm hosszú. Szürke, de a hasa és lábai fehérek, farka viszont a testhosszánál rövidebb. A güzüegér szabadban él, például szénakazalban, faodúban de hidegben kertes házakba, vagy raktárakba költözik be. Itt hasonlóan él, mint a háziegér. A bevándorlásán kívül természetesen passzív úton is behurcolhatják az emberek a lakásokba, ugyanúgy, mint a háziegeret. A szabadban rovarokkal, növényi részekkel táplálkozik.

Rendkívül szapora kártevő, egész évben képes szaporodni, ha talál meleg helyet. Egy-egy egérpár optimális körülmények között évente 1000 utódot hoz létre, évente 5-6 alkalommal kölykezik, és a kölykök két hónap alatt már ivaréretté válnak.

Fészkeit ronggyal, vattával, papírral, vagy növényi részekkel béleli ki. A güzüegér 2-4 évig is élhet. A zavartalan fészkelés fontos számukra, ha ez nem adott, fejlődésük és szaporodásuk leáll. Az ilyen helyeket elhagyják.

Az egér főleg éjjel, csendben tevékeny. Jó hallása van, a magas hangokra különösen érzékeny. Ám szaglóérzéke gyengébb. Gyorsan szalad, egyensúlyozó-, kúszó-, mászó-, ugró- úszó képessége jó. Rendkívül kíváncsi lény, gyakran ez okozza vesztét.