Csótányirtás házilag

Csótányirtást házilag is megpróbálhatunk. Ha éppen, hogy csak feltűntek  a csótányok, próbálja meg őket. Ha már ez sem segít, rendelhet csótányirtást.

Csótányirtás uborkával

Állítólag (mi még nem láttuk bizonyítékát) házilag alkalmas irtószer a csótányok elpusztítására a  nyers uborka. Nyers, jó érett uborkát szeleteljük karikára és helyezzük  esténként a csótányok által elfoglalt helyekre. Az uborkát evő csótány  elhullik, és másnap jöhet a söprű és a lapát.

A lisztes munka

A kellemetlen rovarok akkor  is elpusztulnak, ha bórax és liszt egy-egy arányú keverékét a járatokhoz, a  rejtekhely közelébe helyezzük, és a por mellé vizet teszünk. Ugyanilyen hatású  a liszt és a gipsz keveréke is. Csótányirtást minden nap, több héten át  folyamatosan kell végeznünk, csak akkor lesz eredményes.

Sörszagú csótányirtás

Állítólag a csótányok kedvelik a  sört. Tehát sörrel töltött edényeket helyezhetünk a földre, úgy, hogy a  svábbogarak könnyen elérjék. A sörszagra  csak úgy tódulnak az edényhez, de a sörtől lerészegednek, vagy benne  megfulladnak.

Csótány megelőzés

A fertőzött helyen a legjobb védekezési mód a  tisztaság. Rossz szokás, ha a  szemetesládát a mosogató alatt tároljuk, hisz ezzel is csak megkönnyítjük a  csótányok elszaporodását. Ajánlott a konyha egyéb, könnyebben takarítható  részén tárolnunk. Az éheztetett rovarok előbb- utóbb feladják.

Csótányirtás rejtekhelyek támadásával

Mindenképpen  javasolt praktika a rendszeres takarítás, a csőrendszerek leszigetelése, a  csótányok bejutási lehetőségeinek kiiktatása, tehát az életterük minimálisra  csökkentése. A csőrendszerek leszigetelhetők purhabbal, a réseket be kell  tömni. A szemétledobókat rendszeresen kell fertőtleníteni.

A házi csótánygyilkos

Ha a csótányokat semmiképp nem tudjuk elűzni,  kiirtani, vegyünk egy sündisznót és tartsuk a lakásban. Az ügyes állat néhány  hét alatt kipusztítja őket.